Zažít město jinak

Auto*Mat

„Vnímáme jako velmi důležité, aby se lidé zajímali o své okolí, setkávali se sousedy a navazovali přátelské vztahy. Tím, že více poznávají prostředí, ve kterém žijí, za něj přebírají větší odpovědnost. Jedním z cílů Nadace Karla Janečka je podpora rozvoje aktivní občanské společnosti, a proto jsme již poněkolikáté součástí sousedských slavností Zažít město jinak. Kulaté narozeniny jsme společně oslavili na 59 místech po celé Praze. Zatímco v roce 2014 se lidé bavili v Praze, Ostravě, Hradci Králové a Jablonci nad Nisou, v roce 2015 se na programu podíleli obyvatelé 11 měst. Je vidět, že množství aktivních obyvatel neustále narůstá. Počet zapojených lokalit, který se oproti minulému roku téměř zdvojnásobil, je toho důkazem.“

Navrátit ulicím život. Znovu je naplnit smíchem a hudbou. Vyjít z domu a namísto rušného silničního provozu spatřit souseda, jak si vychutnává šálek kávy, přijmout jeho pozvání na snídani. Společně si povídat, shlédnout divadelní představení…

Ne, to není výjev z vědecko-fantastického filmu. Sousedské slavnosti Zažít město jinak mají již desetiletou tradici. Hudba, semináře, pikniky, aktivity pro děti každý rok oživí desítky nejen pražských ulic. Vše je založeno na dobrovolnosti, spolupráci a zejména nesmírné chuti sdílet a společně přetvářet ulice a veřejné plochy v místa aktivního kulturního a společenského života.

Podpora v letech 2014, 2015

Chcete mít nejlepší organizaci na světě, nebo nejlepší organizaci pro svět?
Milan Pařil

Zamyslete se nad touto otázkou, odpověď je totiž zásadní nejen pro váš projekt, ale zejména pro vás samotné. Je jen na vás, jestli se stanete inspirativními tvůrci budoucnosti, nebo jen někým, kdo plní stanovené cíle. Vaše organizace totiž bude vypadat přesně podle toho, jaký zvolíte přístup k podnikání. Jen na vás je výběr lidí, co pro vás budou pracovat, klientů, které budete obsluhovat a trhu, který budete zasahovat a možná i proměňovat.

Máme velké plány. Chcete, aby vám nic neuniklo?

Ano, mám zájem