Kreativní partnerství – Podpora vzdělávání romských žáků

Společnost pro kreativitu ve vzdělávání

„Nadace Karla Janečka věří, že žáci mohou získávat dovednosti skrz konkrétní zažité zkušenosti. A tak v programu Kreativní partnerství v rámci matematiky řeší například téma geometrických tvarů prostřednictvím kombinace tance a výtvarných technik. Vlastivědu a přírodovědu skrz animace. Chemii si přibližují pomocí divadla znázorňujícího vztahy mezi chemickými prvky. A paralelu k mezilidským vztahům nebo zkoumání kultury a mezikulturních vztahů prostřednictvím výtvarných technik a interiérového designu.“

Jak by se vám líbilo chodit do školy a přitom současně tvořit s umělci? Tuto příležitost dostali v rámci probíhajícího vzdělávacího programu Kreativní partnerství žáci ZŠ náměstí Karla IV Nejdek a ZŠ Běžecká, Sokolov.

Projekt uvádí do praxe spolupráci umělců a učitelů a to jak na tvorbě, tak na přípravě i realizaci výuky. Vznikají nové kreativní způsoby výuky, které dokáží děti zaujmout, motivovat k učení i samostatné práci, navíc rozvíjí jejich umělecké cítění. Děti se těší do školy, výrazně se zlepšuje jejich vzájemná spolupráce a soužití v kolektivu třídy. Projekt se zaměřuje na individuální podporu romských žáků, umělci a učitelé však pracují se všemi žáky. Slavnostní ukončení projektu proběhne v březnu 2016 v Karlových Varech.

Podpora v roce 2015