Právo na informace – Otevřete.cz

Otevřená společnost, o.p.s.

„Dle našeho názoru má každý právo na informace. Aktivní občané mají mít možnost ptát se na úřadech a ti mají povinnost jim odpovědět. Proto nám přišlo důležité podpořit web a propagaci tohoto programu, který aktivně vytváří kulturu otevřenosti veřejné správy a podporuje využívání moderních technologií.“

Svobodný přístup k informacím? Jistě, jak s nimi však správně nakládat? Správnému používání zákona o informacích se věnuje Otevřená společnost, o.p.s. Ta byla založena v roce 1999 s posláním kultivovat principy demokratické společnosti. Od roku 2002 funguje její program Právo na informace, který aktivně vytváří kulturu otevřenosti veřejné správy a podporuje využívání moderních technologií a přístupů k jejímu zvyšování. Podílí se na spoluvytváření legislativy a je důležitým partnerem jak pro občany, tak i veřejnou správu.

Stěžejní částí projektu je unikátní online poradna specializovaná na oblast působení zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999. Každoročně v ní stoupá počet dotazů, příspěvků a požadavků, což z ní činí hlavního představitele občanské společnosti v oblasti svobodného přístupu k informacím.

Podpora v roce 2014

Vy víte, co máte dělat aneb Neptejte se, prostě to udělejte
tým Nadace Karla Janečka

Nebo přeci jen potřebujete popostrčit? Tak se za námi stavte 18. – 21. července na diskuzní fórum Meltingpot, kde budeme každý den na scéně Good Life Stage vybízet k laskavostem!

Chcete mít nejlepší organizaci na světě, nebo nejlepší organizaci pro svět?
Milan Pařil

Zamyslete se nad touto otázkou, odpověď je totiž zásadní nejen pro váš projekt, ale zejména pro vás samotné. Je jen na vás, jestli se stanete inspirativními tvůrci budoucnosti, nebo jen někým, kdo plní stanovené cíle. Vaše organizace totiž bude vypadat přesně podle toho, jaký zvolíte přístup k podnikání. Jen na vás je výběr lidí, co pro vás budou pracovat, klientů, které budete obsluhovat a trhu, který budete zasahovat a možná i proměňovat.

Máme velké plány. Chcete, aby vám nic neuniklo?

Ano, mám zájem