Právo na informace – Otevřete.cz

Otevřená společnost, o.p.s.

„Dle našeho názoru má každý právo na informace. Aktivní občané mají mít možnost ptát se na úřadech a ti mají povinnost jim odpovědět. Proto nám přišlo důležité podpořit web a propagaci tohoto programu, který aktivně vytváří kulturu otevřenosti veřejné správy a podporuje využívání moderních technologií.“

Svobodný přístup k informacím? Jistě, jak s nimi však správně nakládat? Správnému používání zákona o informacích se věnuje Otevřená společnost, o.p.s. Ta byla založena v roce 1999 s posláním kultivovat principy demokratické společnosti. Od roku 2002 funguje její program Právo na informace, který aktivně vytváří kulturu otevřenosti veřejné správy a podporuje využívání moderních technologií a přístupů k jejímu zvyšování. Podílí se na spoluvytváření legislativy a je důležitým partnerem jak pro občany, tak i veřejnou správu.

Stěžejní částí projektu je unikátní online poradna specializovaná na oblast působení zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999. Každoročně v ní stoupá počet dotazů, příspěvků a požadavků, což z ní činí hlavního představitele občanské společnosti v oblasti svobodného přístupu k informacím.

Podpora v roce 2014