Mini-Plzeň 2015, město dětí

Mini- Plzeň 2015

„Projekt, který se inspiroval v zahraničí, zábavnou formou učí děti, jak se stát aktivním občanem už od mládí. Hra na reálný život? Proč ne! Ať si děti zkusí, jaká je například role starosty či zastupitele.“

Jak se hraje na město? To je snadné. Stačí na určitém místě velkého dospěláckého města vybudovat jeho napodobeninu a zabydlet ji malými i většími človíčky. V létě 2015 takové město, či spíše městečko, vyrostlo v Plzni, která se tak přidala k přibližně dvěma stům Měst dětí po celém světě.

Dočasné město je svou strukturou podobné opravdovým městům, obsahuje městský úřad, univerzitu, Úřad práce, banku, kino, různé řemeslné dílny, restaurace a podobně. Děti tady vaří, píší, tancují, natáčí filmy, staví domy, vyřizují objednávky, hrají divadlo, podnikají, jezdí taxíkem nebo třeba chodí k volbám. V prostoru modelového města mají možnost se svobodně pohybovat, rozvíjet vlastní iniciativu a samostatnost. Vklouzávají do nejrůznějších rolí, společně rozhodují o utváření svého města. Vedle toho poznávají fungování různých institucí, do nichž v běžném životě nemají přístup, nebo se s nimi setkávají pouze v pasivní roli. Ve Městě dětí jsou naopak hlavními aktéry právě ony.

Podpora v letech 2014, 2015

Chcete mít nejlepší organizaci na světě, nebo nejlepší organizaci pro svět?
Milan Pařil

Zamyslete se nad touto otázkou, odpověď je totiž zásadní nejen pro váš projekt, ale zejména pro vás samotné. Je jen na vás, jestli se stanete inspirativními tvůrci budoucnosti, nebo jen někým, kdo plní stanovené cíle. Vaše organizace totiž bude vypadat přesně podle toho, jaký zvolíte přístup k podnikání. Jen na vás je výběr lidí, co pro vás budou pracovat, klientů, které budete obsluhovat a trhu, který budete zasahovat a možná i proměňovat.

Máme velké plány. Chcete, aby vám nic neuniklo?

Ano, mám zájem