Vyhledávání sociálních inovátorů

Ashoka ČR

„Ashoka vyhledává inovátory, Nadace Karla Janečka podporuje inovace, což znamená, že spolupráce byla nevyhnutelná. Rozvoj inovačního prostředí v České republice či předávání zahraničních zkušeností vnímáme jako velmi důležité, a proto jsme se rozhodli podpořit Ashoku ČR i v roce 2016. Inovátoři dokazují, že mohou posouvat společnost. Potřebujeme je tedy vyhledávat a podporovat, aby se mohli začít dít opravdu velké věci.“

Primárně pracují nikoliv pro svůj osobní zisk, ale pro prospěch celé společnosti, a stále jich přibývá, „co“ je to? Odpovědí není žádné hanlivé slovo, které by se možná nabízelo, ale sociální inovátoři. Tito hybatelé změn přistupují jedinečně a novátorsky k řešení společenských problémů a tak napomáhají k ozdravění společnosti.

Propojováním a zviditelňováním sociálních inovátorů se věnuje mezinárodní organizace Ashoka. Důležitým krokem pro pochopení toho, jak sociální inovátoři působí a jak je v jejich úsilí smysluplně podporovat, je jejich mapování. Nadace Karla Janečka podpořila vznik mapy sociálních inovátorův České republice. Naleznete na ní stovky jmen, stovky lidských příběhů, jejichž společným cílem je měnit svět k lepšímu.

Co se například podařilo v roce 2015?

Na konci dubna 2015 byla představena v Pražské křižovatce mapa sociálních inovátorů.

Proběhlo sedm akceleračních panelů.

Byly zvoleny dvě nové Ashoka fellows – Dagmar Doubravová (Rubikon Centrum) a Klára Laurenčíková (ČOSIV).

Ashoka ČR na konci listopadu 2015 hostila mezinárodní dvoudenní Vzdělávací Fórum.

22 výjimečných sociálních inovátorů pracovalo na rozvoji myšlenky týkající se transformace vzdělávání v České republice, Maďarsku, Polsku, Slovensku, Rakousku a Německu. Sdílely se znalosti, nápady a řešení za účelem dopadu inovací na vzdělávání – v národním i mezinárodním kontextu.

Podpora v letech 2014, 2015

Vy víte, co máte dělat aneb Neptejte se, prostě to udělejte
tým Nadace Karla Janečka

Nebo přeci jen potřebujete popostrčit? Tak se za námi stavte 18. – 21. července na diskuzní fórum Meltingpot, kde budeme každý den na scéně Good Life Stage vybízet k laskavostem!

Chcete mít nejlepší organizaci na světě, nebo nejlepší organizaci pro svět?
Milan Pařil

Zamyslete se nad touto otázkou, odpověď je totiž zásadní nejen pro váš projekt, ale zejména pro vás samotné. Je jen na vás, jestli se stanete inspirativními tvůrci budoucnosti, nebo jen někým, kdo plní stanovené cíle. Vaše organizace totiž bude vypadat přesně podle toho, jaký zvolíte přístup k podnikání. Jen na vás je výběr lidí, co pro vás budou pracovat, klientů, které budete obsluhovat a trhu, který budete zasahovat a možná i proměňovat.

Máme velké plány. Chcete, aby vám nic neuniklo?

Ano, mám zájem