Pomocí jógy vrací onkologicky nemocné děti do života

Až 400 dětí v Česku postihne každý rok zhoubné nádorové onemocnění. Náročná léčba i dlouhodobý pobyt na lůžku pak dětem navíc přináší také spoustu pohybových komplikací. Ztrácí stabilitu, koordinaci, fyzickou i svalovou sílu a některé z nich nejsou schopny se ani postavit. Rehabilitační lékařka z Fakultní nemocnice Motol Aneta Sládková Králová proto oslovila Hanku Luhanovou, ředitelku České asociace dětské jógy, a společně navrhly hravou a citlivou dětskou jógu, která dětským pacientům po léčbě pomáhá zpět do běžného života. S jógou začaly u šestileté Nikolky, která díky cvičení udělala obrovský pokrok, a to jak s léčbou nožiček, tak po psychické stránce. Lektorka jógy, která k dětem domů dochází, totiž do vyčerpaných rodin přináší nové impulsy, spoustu přirozené dětské radosti z pohybu a naději, že se děti vrátí zpět do normálního života. Aneta a Hanka pak založily projekt Malá Jóga, aby mohly pomáhat i dalším onkologicky nemocným dětem. Dnes je v jejich rehabilitační léčbě zhruba 80 dětí z celé České republiky a jejich snahou je najít vhodného lektora dětské jógy pro každého malého pacienta.