Rozvoj osobnosti žáka

H-mat

„Jedním z našich hlavních cílů, na který se v oblasti vzdělávání zaměřujeme je rozvoj soft-skills dětí ve věku 10-14 let. Proto jsme se rozhodli podpořit unikátní Hejného metodu a to konkrétně realizaci a tisk učebnic matematiky. Ve spolupráci budeme pokračovat i v roce 2016. Spolufinancujeme projekt, který má za cíl předat tyto principy vedoucí k rozvoji osobnosti žáků i do ostatních předmětů. K tomuto záměru školí H-mat lektory schopné realizovat semináře, na kterých se účastník dostane do role učitele.“

Už starý pan Komenský říkal, že učit by se mělo především hrou. Jak by ne, vždyť co je hra, vlastně ani není učení, ale radost. A co je s radostí, to se dětem snadno stává vlastním. Toho si byl zajisté vědomý profesor Milan Hejný, když tvořil svůj netradiční způsob výuky matematiky dnes známý jako Hejného metoda.

Metoda je založena na respektování 12 klíčových principů složených do uceleného konceptu tak, aby dítě objevovalo matematiku samo a s radostí. Učitel ve výuce nepředává hotové poznatky, ale učí děti především argumentovat, diskutovat a vyhodnocovat. Vedle matematiky přirozeně objevují také základy sociálního chování. Touto metodou učí již více než 350 základních škol v ČR. Zajímají se o ni například také v Itálii, Francii, Finsku, Švédsku, Polsku či v USA.

Podpora v letech 2014, 2015