Vyhledávání sociálních inovátorů

Ashoka ČR

„Ashoka vyhledává inovátory, Nadace Karla Janečka podporuje inovace, což znamená, že spolupráce byla nevyhnutelná. Rozvoj inovačního prostředí v České republice či předávání zahraničních zkušeností vnímáme jako velmi důležité, a proto jsme se rozhodli podpořit Ashoku ČR i v roce 2016. Inovátoři dokazují, že mohou posouvat společnost. Potřebujeme je tedy vyhledávat a podporovat, aby se mohli začít dít opravdu velké věci.“

Primárně pracují nikoliv pro svůj osobní zisk, ale pro prospěch celé společnosti, a stále jich přibývá, „co“ je to? Odpovědí není žádné hanlivé slovo, které by se možná nabízelo, ale sociální inovátoři. Tito hybatelé změn přistupují jedinečně a novátorsky k řešení společenských problémů a tak napomáhají k ozdravění společnosti.

Propojováním a zviditelňováním sociálních inovátorů se věnuje mezinárodní organizace Ashoka. Důležitým krokem pro pochopení toho, jak sociální inovátoři působí a jak je v jejich úsilí smysluplně podporovat, je jejich mapování. Nadace Karla Janečka podpořila vznik mapy sociálních inovátorův České republice. Naleznete na ní stovky jmen, stovky lidských příběhů, jejichž společným cílem je měnit svět k lepšímu.

Co se například podařilo v roce 2015?

Na konci dubna 2015 byla představena v Pražské křižovatce mapa sociálních inovátorů.

Proběhlo sedm akceleračních panelů.

Byly zvoleny dvě nové Ashoka fellows – Dagmar Doubravová (Rubikon Centrum) a Klára Laurenčíková (ČOSIV).

Ashoka ČR na konci listopadu 2015 hostila mezinárodní dvoudenní Vzdělávací Fórum.

22 výjimečných sociálních inovátorů pracovalo na rozvoji myšlenky týkající se transformace vzdělávání v České republice, Maďarsku, Polsku, Slovensku, Rakousku a Německu. Sdílely se znalosti, nápady a řešení za účelem dopadu inovací na vzdělávání – v národním i mezinárodním kontextu.

Podpora v letech 2014, 2015