16.6. 2016

V malebném údolí ve vesničce Svatý Jan pod Skalou proběhla historicky první #třidvajedna dílna Nadace Karla Janečka. Z 81 přihlášených byla vybrána finální desítka projektů, které řeší inovativním způsobem společenský problém z oblasti vzdělávání či aktivní občanské společnosti. Mentorského dne se zúčastnili například Daniel Franc z Googlu, Martin Hausenblas ze společností Adler, Liftago nebo Libor Winkler z RSJ. Program startuje na podzim druhou část určenou pro projekty v pokročilejší fázi, které již mají prototyp a první uživatele. Nový akcelerátor získal licenci od mezinárodní organizace Unreasonable Institute, která podporuje vznik inkubátorů po celém světě. Ve stejný čas tak probíhaly akcelerátory v New Yorku, Kolumbii, Španělsku, Nigérii, Indii či Afgánistánu.

Možnost koncentrovaně pracovat s lidmi, kteří mají dlouholeté zkušenosti, nahlédnout na svůj projekt z různých úhlů, diskutovat s opravdovými profesionály z oboru, sdílet problémy s ostatními projekty, vyzkoušet si praktické nástroje pro ověření business plánu… Vítejte na #třidvajedna dílně!

„Akcelerátoru se zúčastnily začínající projekty, které si chtěly nastavit cestu k udržitelnému fungování. Spektrum projektů bylo velmi zajímavé a různorodé. Ukazuje se, že v České republice máme spoustu kreativních lidí, kteří se snaží dělat zajímavé věci a měnit naši zem k lepšímu,“ sdělil Tomáš Řemínek, ředitel Nadace Karla Janečka.

Například organizace JOB – spolek pro inovace vyvinul systém dlouhodobých podpůrných vzdělávacích aktivit pro učitele a ředitele. Projekt FINIFI se věnuje myšlence online nástroje na sdílení vzájemné pomoci v případě povodní či jiného neštěstí. Iniciativa Na ovoce se pomocí moderních technologií snaží v lidech znovu zažehnout zájem o ovocné stromy v krajině. Mladí kluci z organizace TechSophia pracují na projektu Harmonogram pro rozvoj dítěte, což je služba pro rodiče, která jim doporučí vzdělávací materiály pro jejich děti. „Máme spoustu nápadů, což je někdy cesta do pekel. Na #třidvajedna dílně jsme se postupně dostávali k tomu, co je hlavní a s čím se dá za krátkou dobu začít pracovat. Vážím si toho, že jsme získali konkrétní postupy a praktické modely, které můžeme rovnou použít v praxi. Na akcelerátoru jsme s kolegyní Alicí ladili tzv. Deník do divočiny neboli pracovní sešit se spoustou nápadů pro rodiny s dětmi,“ představil projekt Jděte ven Honza Froněk z organizace Tereza.

Jak to probíhalo?
První dva dny se odehrával velmi intenzivní workshop zaměřený na Lean Canvas a prototypování pod vedením Juraje Kováče, autora programu StarteR! Řešily se otázky typu: Kdo jsou moji zákazníci? Jaké mají problémy? Jsou zákazníci ochotni za produkt platit? Proč je můj produkt/služba pro zákazníky dobrý? Jak rychle vytvořit a ozkoušet prototyp mého produktu či služby? Odpovědi na tyto otázky účastníci zjišťovali při diskuzi s potencionálními zákazníky… Velmi zajímavý byl také workshop s Petrem Jezevcem Pouchlým z firmy Court of Moravia, který je připravoval na důležité setkání s mentory či případnými investory. Poslední a velmi přínosný workshop s názvem Finanční a strategické plánování vedl Zdeněk Hornych, zakladatel a CEO společnosti SOCIFI.

Na #třidvajedna dílně se účastníkům věnovali zkušení mentoři – programový manažer Google Daniel France, zakladatel firem Adler a Liftago Martin Hausenblas, výkonná ředitelka Czech Venture Capital and Private Equity Association, soukromá investorka a spoluvlastník Albatros Media Silke Horáková, zakladatel systému sdílených růžových kol Rekola Vítek Ježek, předseda představenstva společnosti RSJ Libor Winkler, spoluzakladatelka společnosti Pragulic Tereza Jurečková, zakladatel SOCIFI.com Zdeněk Hornych, vedoucí KISKu Petr Škyřík, lektor Koučink akademia Libchavy Zdeněk Štěpánek či kouč a konzultant Milan Pařil.

„Jsem velmi pozitivně překvapen. Zástupci vybraných projektů přišli na #třidvajedna dílnu se surovou myšlenkou a v průběhu mentorského dne se jejich myšlenky a názory začaly měnit. #třidvajedna dílna je velmi záslužný počin. Pokud Karla Janečka tato iniciativa nepřejde, tak nezbyde České republice nic jiného než se stát dalším Silicon Valley. Kdyby něco takového existovalo, když já jsem začínal, tak jsem byl daleko dříve dál, než jsem dneska,“ řekl Martin Hausenblas, mentor #třidvajedna dílny.

Zúčastněné projekty #třidvajedna dílny:
Jděte ven, Na ovocePrázdninová škola Lipnice

TechSophiareSITEJOB – spolek pro inovaceSvobodaUčení.cz